Bugetul Participativ este un instrument de management deschis, incluziv și transparent, instrument care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea localității, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui un procent, clar definit în acest sens, din bugetul de investiții.
Prin intermediul acestui instrument de lucru, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide
prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul de anul viitor, stabilind astfel prioritățile de investiții, pe zone.
Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, Bugetul Participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiții al comunei Sanmihaiu Roman.
Pentru a se asigura succesul implementării acestui concept este necesară implicarea autorităților locale atât în ceea ce privește dimensiunea financiară alocată în acest sens (bugetul participativ se referă la resurse limitate), cât și în asigurarea unui cadru deliberativ specific, a repetitivității procesului și mai ales în ceea ce privește asumarea implementării proiectelor votate de cetățeni.
Având în vedere că la nivel local, Consiliul Local al Comunei Sanmihaiu Roman are ca obiectiv o bună guvernare în condiții de transparență totală, ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările comunității, prin această campanie se urmărește identificarea unui număr de proiecte de interes local inițiate de cetățeni, care vor putea fi asumate şi implementate de Consiliul Local al Comunei Sanmihaiu Roman, începând cu anul 2024, fiind un prim şi important pas în complexul proces de bugetare participativă.
Bugetul propus pentru proiectele inițiate de cetățeni, pentru anul 2024, este de 5% din Bugetul Local Consolidat al Comunei Sanmihaiu Roman, TVA inclus. Suma poate suferi modificări în funcție de decizia Consiliului Local, la aprobarea bugetului local pe anul respectiv.
Propunerea noastra poate fi descarcata AICI